Karnagy

Vasváriné Vida Györgyi

Zenei tanulmányait hét évesen kezdte Budapesten; ekkor vezényelte először az iskola kórusát. Tíz évesen zongora versenyt nyert Budapesten. Tizenhárom éves korában felvételt nyert a Jeunesses Musicales Kórusba, mint a legfiatalabb kórustag, Ugrin Gábor kezei alá.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia középiskolai énektanár és karvezető szakán Párkai István tanár úr tanítványaként tanult; tanulmányaimat "Summa cum laude" végezte el Vörös Diplomával.

Már az egyetemi évek alatt több kórust alapított és vezetett. 1977-től 2002-ig Budapesti Bem József Óvónői Szakközépiskolában tanít ének-zenét, ének módszertant, furulyát, és vezeti az iskola Cantemus kórusát. 2002 óta a Scheiber Sándor Gimnázium énektanára.

2004-ben megalapította az INLA (International Nature Loving Association) magyarországi ifjúsági kórusát, a The Morning Glory-t, amellyel 2004-ben Taiwanban, 2008-ban pedig Indonéziában járt koncertkörúton. 2009-ben Pekingben a kórus elnyerte az INLA kiemelt díját, 2011-ben Taiwanon pedig a legjobb előadás díját az INLA Kulturális Világfesztiválján.

1975-ben lett másodkarnagya a Budapesti Műszaki Egyetem Kórusának Dobray István karnagy úr mellett. 1977 óta első karnagyként vezeti az énekkart. Számos rádió- és CD-felvételen vezényelte a kórust, amellyel sokszor szerepelt az Egyetem rendezvényein, jótékonysági hangversenyeken, templomi koncerteken. A Műegyetem Zenekarával és más zenekarokkal, kórusokkal összefogva számos oratóriumot is betanított a kórusnak.

A Karlsruhei Műszaki Egyetem Kórusával fenntartott testvérkórusi kapcsolat keretében vezényelte 1991-ben három alkalommal Mozart Requiemjét Nürnbergben és kétszer Budapesten. A Műegyetemi Kórus legnagyobb sikerét 1992-ben Spanyolországban, Valenciában érte el megosztott első helyével az Egyetemi Kórusok Első Világfesztiválján. Ezt követően hívták meg 1993-ban zsűritagnak Spanyolországba a Torreviejai Habanera y Polifonia kórusverseny zsűrijébe. A Krakkói Egyetemi Kórus meghívására Krakkóban is koncertezett.

Vida Györgyi
(Vasvári Péter Pálné)

Budapest, 2011-09-24.