Kedves volt és jelenlegi kórustársaink!

Ismét eltelt egy év. Eseményekben ez sem szűkölködött. Most azért dióhéjban elmeséljük, mit végeztünk mi itt az egyetem falai között.

Február-márciusban létrejött a Karlsruhei Műszaki Egyetemmel egy csereutazás. A két kórus zenei kapcsolatainak 20 éves évfordulója alkalmából.

Elsőként a mi kórusunk utazott és adott ott egy hangversenyt Vida Györgyi vezényletével. Jelentjük azoknak, akik ott voltak az első utakon, hogy minden a régi. A város tiszta és szép, a menza is megvan még.

Utána német barátaink érkeztek meg Budapestre 2006. március 4-én. A kissé télapósra fehéredett Norbert ismét elvezényelte a buszt az egyetem K épülete elé. És Nikolaus is „beintett” az est folyamán. Természetesen a kora esti érkezést egy közös próba zárta Puccini: Messa di Gloriájából.

Az egyetem oktatói klubjában tartott fergeteges szülinapi buli (torta, vetítés, ének, egyéni improvizatív szólók, amikben készült néhány németek által előadott latinos temperamentumú snitt is a mobiltelefonok jóvoltából) után már egy összeszokott kórus adta elő a Zeneakadémián a Puccini darabot. A Műegyetemi Zenekart Köteles Géza fiatal, de nagyon szuggesztív karnagyuk dirigálta.

Egy műanyag poharas igazi pezsgőzés — utibatyuként „Túró rudit” kaptak — és a szokásos papírzsebkendő lengetési szertartás közepette fordult a hazautazási irányba a busz. (Természetesen a körúton, ahol ez ugye nem ildomos, de ekkorra már a német meggondoltságot legyűrte a magyaros virtus ereikben.)

Puccinit azonban nem irattároztuk még, mert a Budapest Fringe Fesztivál keretein belül még egyszer előadtuk március 31-én a Gödör (Erzsébet tér) koncerttermében. Miközben a fejünk fölötti medencében hullámzott a víz, és oxigént nem nagyon kapott a kórus.

A tavaszi évadban hagyományos egyetemi rendezvényeken léptünk még fel. Közben azonban az őszi kihívásra készültünk, Verdi Requiemjére.

Nyáron már harmadik ízben voltunk Siófokon „edzőtáborban”. Itt elsősorban a novemberi World Festival Choir opera-gálaest operakórusait tanultuk, némi égiháborúval fűszerezve.

Szeptemberben beindult az intenzív élet. Bemelegítésként megnyitottuk az évet, Sólyom László és más illusztris vendégek részvételével.

Egy vakvezető kutya kiképző telepen emléktábla avatón vettünk részt, és utána indult a Verdi Requiem lázas felkészülési periódusa.

Az egyetem 56-os megemlékezésein belül díszhangversenyen adtuk elő a zenekarral közösen a darabot. Az aula nem csak megtelt, hanem a hangulat is igazi meleg és családias volt. Örültünk, hogy közületek többen is eljöttek! Köszönjük!

Novemberben még előadtuk ezt a Requiemet a törökbálinti sportközpontban és a Zeneakadémián is. De azért az egyetemi nyikorgó főbejárati ajtós koncert atmoszféráját egyik sem múlta felül szerintem.

Ez után a november 13-ai koncert után nem volt lazítás. Legalábbis a kisebb létszámú kórus tagjainak. Nem tudtuk, tavasszal milyen nagy fába vágtuk a fejszénket! November 29-én már egy intenzív próbahét után a Művészetek Palotájában léptünk fel a MÁV Szimfónikusokkal és 4 remek szólistával együtt. Az egyesített kórust sok-sok, főleg skandináv amatőr kórus tagsága adta. Hát ez igazi kihívás, tanulság és élmény volt! Itt aztán megtanultuk, hogyha melletted még száz tenor, basszus, alt és szoprán tudja a francia szöveget, akkor Te ugyan valójában nem tudod egészen, de velük együtt profi módon fújod. Ezt persze csak az érti, aki ott volt...

A 2006-os év végén kötelező jelleggel alá kellett írnunk egy együttműködési megállapodást az egyetemet képviselő Diákközponttal. Sajnos a művészeti csoportokkal kapcsolatosan kizárólag ünnepnapokon elhangzó jelmondata — „bokréták az egyetem kalapján” — a hétköznapokban kicsinyes terembérleti személyeskedések áldozata lett. Azt hiszem hosszú évek óta most van a legnehezebb helyzetben ilyen szempontból kórusunk.

A fenti sok-sok szép programot az egyre jobban beosztandó 1%-os felajánlások stabil talaján tudtuk finanszírozni. 2006. szeptemberében 282.000 Ft-ot hozott a posta az APEH-től. Köszönjük! Az idei adóbevalláskor továbbra is fel lehet ajánlani a közhasznú Műegyetemi Kórus Egyesület javára SZJA-tok 1%-át. (Ezzel kapcsolatos segédletünk itt található.)

Ha akár a Kórus működésével, terveivel, akár a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban bármilyen információra, segítségre van szükséged, a Kórus vezetősége nevében szívesen áll rendelkezésre G. Tatár Ágota ügyvezető elnökhelyettes (mobil: 06-20-466-4762, otthon: 201-5202, este 11-ig, tataragota@gmail.com). A Műegyetemi Kórus is rendelkezik az egyetem szerverén saját honlappal, ahol adószámunk, programjaink, és fényképalbumunk megtalálható. http://www.bme.hu/korus. Postacímünk: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K. I.

Továbbra is köszönjük figyelmeteket és támogatástokat! Jó éneklést, zenehallgatást!

Budapest, 2007. 03. 23.

A Műegyetem Kórus minden tagja