Kedves volt és jelenlegi kórustársaink!

Jégtörő Mátyás melegrekordot döngető napján visszapergetjük a 2007-es év eseményeit. Bizony ez sem volt egy laza év!

A 2006. év végi koncertsorozat befejezéseként 2007. március 17-én, szombaton, Simándi József emlékére a Gazdagréti Katolikus Templomban a Műegyetemi Zenekarral, és a Budapesti Ifjúsági Kórussal közösen előadtuk Giuseppe Verdi Requiemjét. Szólót énekelt: Ardó Mária – szoprán, Szendrényi Katalin – alt, Xavier Rivadeneira – tenor és Clementis Tamás - basszus. Vezényelt: Köteles Géza.

Augusztus 18-án szombattól 20-án hétfőig Perén tartottuk a hagyományosan megrendezett kórustábort, ahol énekeltünk szombaton a falunapon, vasárnap és hétfőn a szentmisén, majd hétfőn a perei szentmise után átmentünk Abaújszántóra, ahol a búcsú-szentmisén is énekeltünk. A táborban ezen szereplésekre való próbák mellett megkezdtük a felkészülést decemberi koncertünkre, valamint jókat beszélgettünk, bejártuk a kertek alatti Hernád-partot és pihentünk.

Szeptemberben évet nyitottunk, mindenki előkerült, aki levizsgázott, a diplomások részben kirepültek, és sok új kórustag érkezett!

Október 21-én vasárnap a III. Régiós Kórusfesztiválon vettünk részt Százhalombattán. Délelőtt a Szent István Plébánián a Chorus Matricanus Nőikarral, a Liszt Ferenc Vegyes Karral, és a Dunaújvárosi Vegyes Karral együtt részt vettünk a missziós vasárnapi szentmisén, ahol Missa de Angelis gregorián misét adtuk elő közösen, illetve mindegyik kórus egy-egy művet adott még elő a szentmise közben. A szentmisét Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári püspökatya cereblálta, aki egy kánont is tanított nekünk. A szentmise után összepróbáltuk, majd este előadtuk a Százhalombattai Városi Szabadidő Központban Carl Orff: Carmina Burana című művét, amit a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, a százhalombattai Canticum Novum Kamarakórussal, Chorus Matricanus Nőikarral, Liszt Ferenc Vegyes Karral, Százszorszép Városi Gyermekkórussal, a Dunaújvárosi Vegyes Karral, a Törökbálinti Cantabile Kórussal, a Gödöllői Városi Vegyes Karral és a szombathelyi Zenebarátok Szent Márton Vegyes Karral közösen adtunk elő. Szólót énekelt: Cecilia Lloyd – szoprán, Derecskei Zsolt – tenor és Massányi Viktor – bariton. Vezényelt: Hollerung Gábor.

Novemberben egy koncertsorozat várt ránk. 10-én, szombaton, Pestszenterzsébeten a Szent Erzsébet Főplébánián, 16-án, pénteken, a Városmajorban a Jézus Szíve plébánián, 17-én, szombaton, Sárospatakon a Szeplőtelen Fogantatás Plébánián és 19-én, hétfőn, Dunakeszin a Szent Mihály Főplébánián a Szent Erzsébet év lezárása alkalmából „In memoriam Szent Erzsébet” címmel a Szent Erzsébet Szimfonikus Zenekarral, illetve a városmajori és a sárospataki koncerten a Pasaréti Katolikus Kórussal közösen adtuk elő. Szólót énekelt: Szabóky Tünde – szoprán, illetve Várda Zsófia – kürt adta elő. Vezényelt: Bartal László.

A műsor:

Johann Sebastian Bach: Magnificat – Magnificat anima mea

Johann Sebastian Bach: Magnificat – Sicut locutus

Johann Sebastian Bach: Magnificat – Gloria – Sicut erat

Johann Nepomuk Hummel: Cor sincerum amore – ária szopránra, kürtre és zenekarra

Mikus-Csák István: Szent Erzsébet – szimfonikus költemény

Bánáti Buchner Antal: XXVII. (d-moll) Szent Erzsébet mise

Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legenda – Keresztes lovagok

December 19-én a K épület aulájában tartottuk a karácsonyi hangversenyünket. A műsor első számaként a Műegyetemi Zenekar Giacomo Puccini: Preludio sinfonico című művét adta elő, a második műsorszámként Arthur Honegger: Karácsonyi kantáta című művét adtuk elő a XX. kerületi Lázár Vilmos Általános Iskola és a „Melódiák” gyermekkarával közösen. Szólót énekelt: Hábetler András – bariton. Vezényelt: Köteles Géza.

Ilyen sok program anyagi hátterének részleges finanszírozására használtuk és használjuk fel 1%-os felajánlásotokat. Ez az összeg tavaly 382169,- Ft volt. Mivel tudjuk, hogy ez az összeg döntően nagyon kis részekből tevődik össze sejtjük, hogy nagyon sokan gondoltok ránk szeretettel és támogattok minket. Ez nagyon értékes jelzés számunkra és köszönjük!

Az elmúlt hetekben örömhírt is kaptunk Pászti Miklós —volt karnagyunk— születésnapi megemlékezésével kapcsolatban. Honlapunkra feltettük a Farkasréti temetőben újra felállított kopjafás sír képét, és a térképet a pontos helyről. Az avatás márciusban várható.

Az idei adóbevalláskor az elmúlt évekhez hasonlóan a SZJA 1 %-át a Műegyetemi Kórus Egyesület számára —mint közhasznú egyesület számára— továbbra is fel lehet ajánlani.

(Most a már megszokott „egyenszöveg” következik, aki már kívülről tudja ugorhat, nincs új trükk a nap alatt.)

Az 1 százalék felajánlásához egy, az adóbevallással együtt benyújtott „Rendelkező nyilatkozat”-ra van szükség, melyről egy kitöltött mintát mellékelünk. Az ily módon felajánlott összeget az APEH a Műegyetemi Kórus számára átutalja. Ez természetesen a felajánló részéről semmilyen költséggel nem jár.

Azok, akik maguk készítik adóbevallásukat, az APEH-től nyomtatványcsomagot kaptak, mely tartalmaz egy kitöltetlen nyilatkozatot és egy, az APEH-nek megcímzett borítékot. A nyilatkozatot a lezárt borítékban az adóbevallással együtt, azzal egy borítékban kell megküldeni az adóhivatalnak. A formanyomtatvány helyett használhatja a mellékelt, előre kitöltött nyilatkozatot is, melyen már fel van tüntetve a Műegyetemi Kórus Egyesület adószáma és neve.

Azok, akiknek a munkahelye készíti az adóbevallását, a nyilatkozatukat tartalmazó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal részére megcímzett borítékot a munkáltatójuknak adhatják át (a bér- vagy adóügyi osztályon), aki azt az elszámolásról szóló adatszolgáltatással együtt továbbítja az adóhivatalnak.

FONTOS, hogy a nyilatkozaton a Kórus adószámát (19670168–1–43), a borítékon pedig nevét, lakcímét és az adóigazolványán található ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT pontosan tüntesse fel!

Ha akár a Kórus működésével, terveivel, akár a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban bármilyen információra, segítségre van szüksége, a Kórus vezetősége nevében szívesen áll rendelkezésére G. Tatár Ágota ügyvezető elnökhelyettes (mobil: 06-20-466-4762, otthon: 201-5202, este 11-ig, tataragota@gmail.com). A Műegyetemi Kórus is rendelkezik az egyetem szerverén saját honlappal. Címünk: http://www.bme.hu/korus. Postacímünk: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.

Továbbra is köszönjük figyelmét, figyelmeteket és támogatását, támogatásotokat! Jó éneklést, zenehallgatást!

Budapest, 2008. február 24.

A Műegyetemi Kórus minden tagja

Melléklet: Kitöltött „Rendelkező nyilatkozat”.