Szeretsz Énekelni?

Szívesen énekelnél a magad és mások örömére is?

A sok „reál” között kikapcsolódnál egy kis „humánnal”?

Részt vennél egyetemi és külsős koncerteken, fellépéseken, akár külföldön is?

Valamelyik kérdésre igennel válaszoltál?

Csatlakozz hozzánk csütörtökönként 18:00-tól a K épület földszint 10-es termében.

Adó 1% 2021


Itt a május, és talán kifelé kecmergünk ebből a nagyon rossz periódusból. Reméljük, hogy mindenki épségben, nagyobb gondok nélkül vészelte át az előző évet.

Kórusunk 2020-as nagy vesztesége a tavaszi majd őszi szemeszterre halasztott Puccini koncert, amit a Műegyetemi Szimfónikus Zenekarral közösen adtunk volna elő, tervezetten három előadásban. De nem adtuk fel! 2021. decemberre áttettük. ( Zenekar – 125 év!! )

A szólamok tanulását követően éppen márciusban a teljes zongorakivonat kiosztásának próbája után kellett azonnali hatállyal befejezni a próbákat.  Utána még csekély létszámmal, de a K. épület kertjében a „rózsakert” rész 60-as éveiből itt ragadt padjain voltak távolságtartó próbák. Igazán vadregényes volt, reklámértéke tagadhatatlanul érvényesült. Volt néhány visszatérő sétáló hallgatónk.

Volt nőikari próba a Sashegy gyönyörű kertjében, kempingpokrócokon, de utána fel kellett adnunk. ☹

Augusztusban örvendetes eseményre kaptunk felkérést. Évnyitó! Új lendület. És egy nagy megtiszteltetés. Györgyink DÍSZPOLGÁR lesz az évnyitón, jött a hír!!!!! Természetesen erre sem lehetett próbálni zárt térben, ezért mail egyeztetési körök után kiválasztottuk a darabot, amit egy „rózsakerti” próba után elő lehetett adni. No nem akárhogy! Az aulában egymástól kb. 3-4 méterre egy egy szék volt letéve. Ott ültek a kitüntetendők, meghívott családtagjaik, a kari gólyák esküt tevő képviselői. Elszórtan, magányosan, mint egy erdő megmaradt fái a forgószél után. A díszemelvényen a rektor úr árválkodott, és még talán 2-2 díszvendég. A kari dékán urak szétültetve a Díszteremben „vettek részt” az ünnepségen. A kórus a teljesen lezárt aula galérián külön rektori engedéllyel és név szerinti szigorú beléptetéssel maszkban volt jelen. Egymástól elhúzódva. Semmi közösségi élmény. És csak az énekléshez lehetett levenni a maszkot. Utána a szigorú őrök rögtön felvetették ezt a ma már megszokott segédeszközt.

De a szívünk, az nagyon együtt dobogott! Már a kertben is megjelentek az elmúlt korok illusztris kórustagjai. A férfikar zengett! Előtte persze rögtönzött bemutatkozás volt, kit hogy hívnak, és mikor is járt a kórusba. Több időmetszet találkozása jött létre. De Vasvári Márti úrrá lett a helyzeten, kemény próbát tartott a lombok alatt. Nagyon köszönjük! Nem szokványos volt a műsor! És bizony az aulában nagyon szépen szólt.

Ez úton is gratulálunk Györgyi!

A vírus első jelei együtt érkeztek meg egy örömteli eseménnyel, Rektor úr látogatásával egy kóruspróbán, ahol őszintén megbeszéltük albérletünket a hihetetlenül lepusztult, zenekar által összekönyörgött tornateremben, pénzügyi finanszírozásunk szerinte is megalázó módját és nagyságrendjét, a művészeti ágak méltatlan szerepét az egyetemi élet keretein belül. A Rektor úr által felajánlott tanköri helyiséget, amit csütörtökönként próbához megkaptunk is kipróbáltuk.

Próbáink új helye: K. ép. fszt. 10 terem, csütörtökönként 18-20. 

Megszerveztük a pianínó átszállítást, a kottás szekrények és kották utazását. És mire minden a teremben volt, kórus nem volt. Teljes karatén. A pénzügyi finanszírozást emelt kerettel, Rektori kezelésben megkaptuk. Minden ideális volt a szuper új élethez. De az év csúszott ki alólunk. Nyáron még felújítottuk a pianínót, mert a keretből erre is futotta végre. És szuper kórus fellépő mappákat is kaptunk, saját igény szerint, kórus és BME logóval, csak éppen a Puccini kotta nem tudott landolni benne. ☹

Viszont ha minden jól megy, decemberben szuper visszatérő koncert lesz! Amire majd minden visszatérőt, éneklésre szomjazót várunk. Remélem, szeptemberben már lesznek próbák… Talán most nyár elején is, a „rózsakertben”… Addig pedig marad az online próba. Erről egy személyes beszámolót is olvashattok Judi tollából itt,a hírek fül alatt.

És mivel éppen itt volt május elseje, ének, dal és tánc helyett VPP remek nosztalgikus fotóival kedveskedünk Nektek, melyet a fotók fül alatt találtok. Pap-sziget, kórus majális 1978. A képen a kórustörténelem van! És vidámság. És zene! Ami már mindannyiunknak nagyon hiányzik.

Ja! És újra van honlapunk. https://korus.bme.hu/

Jambrik Ica legendás szopránunk lánya, Szabó Orsi készítette el nekünk. Angol fordításai folyamatosan töltődnek Máté Kati szopránunk jóvoltából. Kezelője pedig jelenleg Gondek Ági.

Az egyetemi modellváltás jelenleg még csak annyiban érinti a kórust, hogy anyagi finanszíro­zásunk helye és nagysága bizonytalan. És júniusban rektorválasztás is lesz. Úgyhogy nagyon optimistán hozzáállva is kérjük, ha tudod, támogasd a kórust adód 1%-ával.

Adószámunk: 19670168-1-43

Budapest, 2021.05.01.

 G. Tatár Ágota és Petrovszki Judit a kórus nevében

2021. május 02.